Aspartam je jedným z najkontroverznejších sladidiel na svete.
Tvrdí sa, že spôsobuje zdravotné problémy od bolesti hlavy až po rakovinu.
Na druhej strane, autority zodpovedné za bezpečnosť potravín a ostatné hlavné zdroje ho považujú za bezpečný.
Tento článok berie objektívny pohľad na aspartam a jeho účinky na zdravie, pričom skúma obe strany diskusie.
Čo je aspartam?
Aspartam je umelé sladidlo, často označované ako E951.
Pôvodne predávaný pod značkou NutraSweet, aspartam bol schválený na použitie v potravinárskych výrobkoch v 80. rokoch minulého storočia ako náhrada cukru.
Aspartam stimuluje chuťové poháriky na jazyku rovnakým spôsobom ako cukor.
Používa sa v rôznych potravinách, nápojoch, zákuskoch, sladkostiach, raňajkových cereáliách, žuvačkách a v rôznych doplnkoch stravy. Používa sa aj ako stolové sladidlo.
Tento obrázok zobrazuje chemickú štruktúru aspartamu:
Obrázok z Wikipedie
Aspartam je vlastne dipeptid, malý proteín vyrobený z dvoch aminokyselín, fenylalanínu a kyseliny asparágovej. Aby bol sladký, na fenylalanín je pripojený uhľovodík.
V kocke: Aspartam je umelé sladidlo, pôvodne predávané ako NutraSweet. Nahrádza cukor v rôznych potravinárskych produktoch a používa sa aj ako tabletové sladidlo.
Čo sa stane s aspartamom v tráviacom trakte?
Po jeho konzumácii sa aspartam nedostane priamo do krvného obehu.
V žalúdku ho tráviace enzýmy rozkladajú na:
- Fenylalanín (aminokyselina).
- Kyselina asparágová (aminokyselina).
- Metanol (molekula alkoholu).
Akékoľvek účinky na zdravie po konzumácii aspartamu sú spôsobené týmito zlúčeninami, ktoré sú absorbované do krvi.
Nižšie sú uvedené ďalšie podrobnosti o týchto troch produktoch rozkladu aspartamu.
Fenylalanín
Fenylalanín je esenciálna aminokyselina, ktorú musíme prijímať zo stravy.
Jedenie potravín s vysokým obsahom fenylalanínu nemá žiadne škodlivé účinky u zdravých ľudí. V skutočnosti je prirodzene prítomný v dietetických bielkovinách.
Najbohatšie zdroje fenylalanínu sú potraviny s vysokým obsahom bielkovín, ako sú mäso, ryby, mliečne výrobky, vajcia, strukoviny a orechy (1).
Aspartam je menší zdroj fenylalanínu v porovnaní s množstvom, ktoré dostanete z iných potravín, takže to nie je dôvod na obavy.
Ale fenylalanín môže dosiahnuť toxické hladiny u ľudí s genetickou poruchou nazývanou fenylketonúria (PKU). Tí, ktorí majú PKU, sa musia vyhnúť potravinám s vysokým obsahom fenylalanínu, najmä počas detstva a dospievania (2).
V kocke: Aspartam je zdroj fenylalanínu, esenciálnej aminokyseliny. Fenylalanín nemá u zdravých ľudí žiadne škodlivé účinky, ale mali by sa mu vyhnúť tí, ktorí majú genetickú poruchu nazývanú fenylketonúria (PKU).
Kyselina asparágová
Podobne ako fenylalanín, je kyselina asparágová prirodzene sa vyskytujúca aminokyselina.
Je to jedna z najbežnejších aminokyselín v ľudskej strave. Ľudský organizmus si kyselinu asparágovú dokáže vyprodukovať sám.
Ako súčasť bielkovín je kyselina asparágová vo väčšine potravín. Medzi bohaté stravovacie zdroje patria ryby, vajcia, mäso a sójové bielkoviny.
Jedenie potravín, ktoré obsahujú kyselinu asparágovú, nemá žiadne známe nepriaznivé účinky na zdravie.
V porovnaní s inými potravinovými zdrojmi je aspartam malým zdrojom kyseliny asparágovej.
V kocke: Aspartam je nepatrný zdroj kyseliny asparágovej, prirodzene sa vyskytujúcej aminokyseliny, ktorá sa nachádza v potravinách s obsahom proteínov.
Metanol
Metanol je toxická látka podobná s etanolom, ktorý sa nachádzajúca v alkoholických nápojoch.
Pri konzumácii vo vysokých množstvách predstavuje zdravotné riziko. K tomu môže dôjsť pri konzumácii nesprávne pripravených domácich alkoholických nápojov.
Hlavnými potravinovými zdrojmi metanolu sú ovocie, ovocné šťavy, zelenina, káva a alkoholické nápoje (3, 4, 5, 6).
Metanol vytvorený počas trávenia aspartamu je len malou časťou z celkového príjmu potravy. Z tohto dôvodu sa metanol z aspartamu nepovažuje za zdravotný problém (7).
V kocke: Počas trávenia aspartamu sa vytvára malé množstvo metanolu. Aspartam je iba malý zdroj metanolu v strave, takže sa nepovažuje za problém.
Je aspartam pre vás zlý?
Aspartam je veľmi kontroverzný.
Tisícky webových stránok tvrdia, že je vážne škodlivý. Aspartam je obviňovaný zo stoviek zdravotných problémov, od rakoviny až po bolesti hlavy.
Väčšina z nich však nebola potvrdená vedou (7, 8, 9).
Nižšie je prehľad vedeckých dôkazov za najčastejšími tvrdeniami.
Mohlo by vás zaujímať: 11 priaznivých účinkov cesnaku na zdravie
Tvrdenie: Aspartam spôsobuje rakovinu
Niekoľko významných štúdií na zvieratách z Európskej nadácie Ramazzini naznačuje, že aspartam môže spôsobiť rakovinu (10, 11, 12).
Avšak, ostatní vedci kritizovali tieto štúdie za to, že používali zlé metódy a neboli veľmi relevantné pre človeka (7, 13).
Jedna pozorovacia štúdia u ľudí našla slabé spojenie medzi určitými typmi rakoviny a aspartamu, ale len u mužov (14).
Ďalšie pozorovacie štúdie nenašli spojitosť medzi príjmom aspartamu a rakovinou mozgu alebo krvi (15, 16).
Okrem toho, vedecké recenzie dospeli k záveru, že neexistuje žiadny dôkaz, že aspartam v ľudskej strave spôsobuje rakovinu (7, 17, 18).
V kocke: Niekoľko štúdií skúmalo spojenie medzi konzumáciou aspartamu a rakovinou. Celkovo, neexistujú žiadne presvedčivé dôkazy, ktoré by naznačovali, že aspartam zvyšuje riziko rakoviny u ľudí.
Tvrdenie: Aspartam spôsobuje zvýšenie telesnej hmotnosti
Ako nízkokalorické sladidlo je aspartam bežne konzumovaný ľuďmi, ktorí si chcú vychutnať sladkosť, ale musia obmedziť príjem cukru.
Hoci je zrejmé, že aspartam nespôsobuje zvýšenie telesnej hmotnosti, bola spochybnená jeho užitočnosť pri chudnutí.
Väčšina štúdií však naznačuje, že náhrada cukru aspartamom môže byť užitočná na zabránenie budúcemu prírastku hmotnosti (19, 20, 21).
V kocke: Konzumácia potravín a nápojov sladených aspartamom nie je účinnou metódou na zníženie hmotnosti. Avšak môže to byť užitočné na zabránenie budúcemu prírastku hmotnosti.
Tvrdenie: Aspartam ovplyvňuje duševné zdravie
Jedna vedecká recenzia špekulovala, že aspartam by mohol viesť k rôznym duševným problémom (22).
Táto recenzia však bola silne kritizovaná za nesprávne informácie, nepodložené špekulácie a referencie nízkej kvality (23).
U dospelých štúdie preukázali, že aspartam nemá žiaden vplyv na správanie, náladu alebo duševné funkcie (24, 25, 26, 27, 28).
Štúdie u detí poskytli podobné výsledky (29, 30, 31, 32, 33).
Len jedna štúdia poukázala na možné nepriaznivé účinky konzumácie aspartamu. Pacienti s depresiou hlásili závažnejšie príznaky, keď im boli podané kapsuly s aspartamom (34).
V kocke: Zdá sa, že aspartam nemá žiadne nepriaznivé účinky na správanie, náladu alebo duševnú výkonnosť. Jedna štúdia poukazuje na nežiaduce účinky u pacientov s depresiou, ale dôkazy sú slabé.
Tvrdenie: Aspartam spôsobuje záchvaty
Niekoľko malých štúdií skúmalo účinky aspartamu na záchvaty. Väčšina z nich nenašla dôkazy (35, 36).
Jedna malá štúdia u detí s epileptickými absence záchvatmi (Pozn. red.: petit mal, malý epileptický záchvat) došla k záveru, že aspartam zvyšuje mozgovú aktivitu spojenú so záchvatmi (37).
V kocke: Neexistujú presvedčivé dôkazy o tom, že aspartam spôsobuje záchvaty. Jedna štúdia poukazuje na zvýšené riziko epileptických absence záchvatov u detí.
Tvrdenie: Aspartam spôsobuje bolesti hlavy
Niekoľko štúdií skúmalo účinky aspartamu na bolesti hlavy.
Väčšina z nich nenašla žiadne spojenie (8, 25, 38).
Jedna štúdia ukázala, že aspartam významne zvyšuje frekvenciu výskytu bolesti hlavy, ale nie to, ako dlho trvajú bolesti hlavy alebo aké závažné boli.
Existovala však vysoká variabilita medzi jednotlivcami, čo spôsobuje, že výsledky sú nespoľahlivé (39).
Iná štúdia našla slabé spojenie medzi aspartamom a frekvenciou bolesti hlavy. Nebol hlásený žiadny rozdiel v závažnosti alebo dĺžke bolesti hlavy (40).
V kocke: Existujú len obmedzené dôkazy, že aspartam môže zvýšiť frekvenciu bolesti hlavy. Je potrebných viac štúdií.
Mohlo by vás zaujímať: Veda odhalila ako môže vzpieranie zmeniť štruktúru mozgu
Záver
Aspartam je jednou z najštudovanejších potravinových prísad na svete a väčšina štúdií dospela k záveru, že je bezpečný.
Takmer každá štúdia nezistila žiadne nepriaznivé účinky pri jeho konzumácii. Niektoré z týchto štúdií zahŕňali ľudí, ktorí sa považovali za citlivých na aspartam (41).
Po zvážení všetkých skutočností uvedených v tomto článku, neexistujú žiadne dobré dôkazy, ktoré by tvrdili, že aspartam je škodlivý.
Nie je však možné vylúčiť niektoré zriedkavé prípady reálnej citlivosti na aspartam alebo alergiu.
Ak máte pocit, že máte nežiaduci účinok na aspartam, jednoducho sa mu vyhýbajte.
Pozri tiež: Môže D-manóza liečiť alebo predchádzať zápalu močových ciest?
Založené na materiáloch z HealthLine
Často kladené otázky:
Aspartam je jedným z najkontroverznejších sladidiel na svete, označované ako E951. Aspartam je jednou z najštudovanejších potravinových prísad na svete a väčšina štúdií dospela k záveru, že je bezpečný.