Exotické ovocie prináša do našich životov zmyselnú paletu chutí a vôní. Z ďalekých tropických lesov a slnečných plantáží sa tieto lahôdky dostávajú až do našich kuchýň, rozširujúc naše chuťové poháriky a obohacujúc naše zdravie. Pozrime sa bližšie na niektoré z týchto pokladov z celého sveta.
Obsah
- 1 Dragon Fruit (Pitahaya)
- 2 Rambutan
- 3 Lychee (liči)
- 4 Karambola (Hviezdicové ovocie)
- 5 Guava
- 6 Durian
- 7 Marakuja (Passion Fruit)
- 8 Papája
- 9 Jackfruit (chlebovník obyčajný)
- 10 Physalis (machovka peruánska)
- 11 Mangostán
- 12 Kiwano (African Horned Cucumber)
- 13 Ramónový plod
- 14 Hala fruit
- 15 Monstera Deliciosa
- 16 Akébia
- 17 Salak
- 18 Miracle fruit
- 19 Cherimoya
- 20 Jabuticaba
- 21 Kešu jablko
- 22 Cupuacu
- 23 Čierna sapota
- 24 Ackee
- 25 Noni
- 26 Woodapple
- 27 Buddhova ruka
- 28 Tamarind
- 29 Langsat (Lansium parasiticum)
- 30 Sapodilla
- 31 Chompu (Rose Apple)
- 32 Lucuma
- 33 Soursop (Graviola)
- 34 Finger Lime
Dragon Fruit (Pitahaya)
Dragon fruit, alebo pitahaya, je exotické ovocie pôvodom z Mexika, ktoré sa však pestuje aj v juhovýchodnej Ázii. Jeho charakteristický vzhľad s jasne ružovou alebo žltou šupkou a bielou alebo červenou dužinou plným drobných čiernych semienok je neprehliadnuteľný. Chuť je jemná, sladká a mierne kyslá, pripomínajúca zmes medzi kivi a hruškou.
Pitahaya je bohatá na vitamín C, vlákninu a antioxidanty, čo ju robí výborným doplnkom zdravej stravy. Tento plod sa často konzumuje čerstvý, pridáva sa do smoothies, šalátov alebo sa používa na ozdobu dezertov. Vďaka svojmu nízkemu obsahu kalórií je vhodný aj pre tých, ktorí si strážia svoju váhu. Dragon fruit navyše obsahuje prebiotické vlákna, ktoré podporujú zdravie tráviaceho systému.
Rambutan
Rambutan je exotické ovocie, ktoré pochádza z juhovýchodnej Ázie, najmä z Malajzie a Indonézie. Jeho meno pochádza z malajského slova „rambut“, čo znamená „vlasy“, a odkazuje na jeho chlpatý vzhľad. Plod je guľatý a má červenú alebo žltú šupku pokrytú mäkkými, ohnutými hrotmi, ktoré pripomínajú vlasy.
Vo vnútri sa nachádza šťavnatá biela alebo ružová dužina, ktorá obklopuje jedno veľké semeno. Chuť rambutana je sladká, jemne kyslá a veľmi osviežujúca, podobná litchi. Toto ovocie je bohaté na vitamín C, vlákninu a železo, čo prispieva k posilneniu imunitného systému a zlepšeniu trávenia.
Lychee (liči)
Lychee, u nás známe aj ako liči, je tropické ovocie pochádzajúce z južnej Číny, kde sa pestuje už viac ako 2 000 rokov. Plody sú malé, guľaté až oválne a majú drsnú, červenú šupku, ktorá sa ľahko odlupuje. Pod šupkou sa nachádza priesvitná, šťavnatá dužina, ktorá obklopuje jedno tvrdé hnedé semeno.
Chuť lychee je sladká, jemne kvetinová a veľmi aromatická, čo z neho robí obľúbenú pochúťku. Lychee je bohaté na vitamín C, vitamíny skupiny B, draslík a antioxidanty, ktoré podporujú zdravie pokožky, imunitného systému a pomáhajú v boji proti voľným radikálom.
Karambola (Hviezdicové ovocie)
Karambola, tiež známa ako hviezdicové ovocie, je exotické ovocie pôvodom z juhovýchodnej Ázie. Jeho názov pochádza z charakteristického tvaru plodu, ktorý pri priečnom reze vytvára tvar hviezdy. Plody karamboly majú žltú až zelenú šupku a sú dlhé približne 10 až 15 cm. Dužina je šťavnatá, krehká a môže byť sladká alebo mierne kyslá v závislosti od zrelosti.
Karambola je bohatá na vitamín C, vlákninu a antioxidanty, ktoré prispievajú k posilneniu imunitného systému a ochrane buniek pred poškodením. Toto ovocie sa často konzumuje čerstvé, ale je tiež populárne v šalátoch, džúsoch, dezertoch a ako dekorácia jedál vďaka svojmu atraktívnemu tvaru. V kuchyni sa karambola používa aj ako prísada do rôznych jedál, kde pridáva nielen chuť, ale aj vizuálny efekt.
Guava
Guava je exotické ovocie pochádzajúce z tropických oblastí Ameriky, najmä z Mexika a Strednej Ameriky. Plody guavy sú guľaté alebo hruškovitého tvaru a majú tenkú zelenú alebo žltú šupku. Vo vnútri sa nachádza sladká a voňavá dužina, ktorá môže byť biela, ružová, červená alebo žltá, v závislosti od odrody. Chuť guavy je sladká, mierne kyslá a veľmi aromatická, pripomínajúca kombináciu jahôd a hrušiek.
Guava je výnimočne bohatá na vitamín C, obsahuje ho niekoľkonásobne viac ako pomaranče, a tiež je zdrojom vlákniny, vitamínu A a antioxidantov. Toto ovocie sa konzumuje čerstvé, ale je tiež obľúbené v džúsoch, džemoch, smoothies, šalátoch a dezertoch. V niektorých krajinách sa z guavy pripravujú aj slané jedlá a omáčky.
Durian
Durian je známy ako „kráľ ovocia“ v juhovýchodnej Ázii a vyznačuje sa svojou veľkou, tŕnistou šupou a intenzívnym zápachom, ktorý niektorí ľudia prirovnávajú k cibuli, zatuchnutej ponožke alebo dokonca k terpentínu. Napriek jeho výraznej vôni, jeho dužina je lahodná a krémová, s chuťou pripomínajúcou kombináciu mandlí, vanilky a karamelu. Durian je bohatý na vitamíny, minerály a antioxidanty, a často sa konzumuje čerstvý alebo sa pridáva do dezertov a smoothies. Kvôli svojmu zápachu je v mnohých ázijských krajinách zakázaný v hromadnej doprave a hoteloch.
Durian je ovocie, ktoré treba ochutnať aspoň raz, aby človek pochopil, prečo je tak milované aj nenávidené. Pochádza hlavne z krajín ako Thajsko, Malajzia a Indonézia, kde je považované za skutočnú delikatesu. Výnimočné na ňom je aj to, že sa konzumuje len počas určitej sezóny, keď je jeho chuť najlepšia. Pre odvážnych gurmánov ponúka durian nezabudnuteľný zážitok, ktorý môže zmeniť ich pohľad na exotické ovocie.
Marakuja (Passion Fruit)
Marakuja, známa aj ako passion fruit, je exotické ovocie s pôvodom v Južnej Amerike, ktoré vás okamžite zaujme svojou výraznou vôňou a jedinečnou chuťou. Ovocie je malé, guľaté a môže mať žltú, fialovú alebo tmavočervenú šupku. Pod touto šupkou sa ukrýva želatinová dužina plná malých semien, ktorá je bohatá na vitamín C, vlákninu a antioxidanty. Chuť marakuje je sladko-kyslá, s osviežujúcimi citrusovými tónmi, čo z nej robí ideálny doplnok do rôznych nápojov, smoothies, dezertov a dokonca aj slaných jedál.
Marakuja je tiež obľúbenou ingredienciou v kokteiloch, najmä v exotických drinkoch ako je passion fruit mojito. Okrem svojej výbornej chuti má aj mnoho zdravotných benefitov, vrátane podpory trávenia a posilnenia imunitného systému. Pestuje sa v tropických a subtropických oblastiach, pričom najväčšími producentmi sú Brazília, Kolumbia a Ekvádor.
Papája
Papája je tropické ovocie, ktoré pochádza zo Strednej Ameriky a dnes sa pestuje v mnohých tropických oblastiach po celom svete. Toto ovocie je ľahko rozpoznateľné svojou žiarivo oranžovou až červenkastou dužinou a čiernymi semienkami uprostred. Papája je známa svojou sladkou a šťavnatou chuťou, ktorá pripomína kombináciu melónu a broskyne. Je bohatá na vitamíny A a C, vlákninu a enzýmy ako papaín, ktoré podporujú trávenie. Papája sa konzumuje čerstvá, pridáva sa do ovocných šalátov, smoothies, alebo sa z nej pripravujú chutné dezerty a džúsy.
V niektorých kultúrach sa nezrelé plody papáje používajú ako zelenina a pridávajú sa do kari a šalátov. Okrem toho má papája aj kozmetické využitie – jej enzýmy a vitamíny sú súčasťou rôznych pleťových masiek a krémov. Papája je nielen lahodná, ale aj mimoriadne zdravá, čo z nej robí skutočný poklad medzi exotickým ovocím.
Jackfruit (chlebovník obyčajný)
Jackfruit, známy aj ako chlebovník obyčajný, je jedným z najväčších a najťažších ovocí na svete, ktorý môže dosahovať váhu až 35 kilogramov. Toto ovocie pochádza z južnej Indie a dnes je rozšírené v mnohých tropických oblastiach, vrátane juhovýchodnej Ázie a Brazílie. Jackfruit má hrubú, ostnatú šupku a jeho vnútro je plné veľkých, žltých, sladkých segmentov dužiny, ktoré sa konzumujú čerstvé alebo sa používajú v rôznych kulinárskych receptoch.
Nezrelé jackfruit má neutrálnu chuť a textúru pripomínajúcu mäso, čo ho robí obľúbeným medzi vegánmi a vegetariánmi ako náhrada mäsa v jedlách ako je kari, tacos či sendviče. Jackfruit je bohatý na vitamíny A a C, draslík, vlákninu a antioxidanty. Mladé plody sú často varené a pridávané do slaných jedál, zatiaľ čo zrelé plody sa konzumujú ako ovocie alebo sa pridávajú do sladkých dezertov. V niektorých krajinách sa z jackfruitových semien pripravujú výživné a chutné jedlá.
Physalis (machovka peruánska)
Physalis, známa aj ako machovka alebo peruánska čerešňa alebo čerešňa Inkov, je drobné ovocie pochádzajúce z Južnej Ameriky, ktoré vás očarí svojím vzhľadom aj chuťou. Toto exotické ovocie je ukryté v papierovom obale pripomínajúcom lampión, čo mu dodáva jedinečný a dekoratívny vzhľad. Keď obal odstránite, odhalíte malé, žlté až oranžové bobule, ktoré sú bohaté na vitamín C, vlákninu a antioxidanty. Chuť physalis je sladko-kyslá, s nádychom citrusových a ananásových tónov, čo z nej robí osviežujúci doplnok do ovocných šalátov, dezertov a koktailov.
Physalis sa často konzumuje čerstvá, ale je tiež vhodná na prípravu džemov, omáčok a koláčov. V niektorých krajinách je populárna aj ako dekorácia na tortách a dezertoch vďaka svojmu estetickému vzhľadu. Okrem svojich kulinárskych využití má physalis aj liečivé účinky, vrátane podpory imunitného systému a protizápalových vlastností. Táto malá bobuľa je skutočným pokladom medzi exotickým ovocím, ktorý prinesie do vášho jedálnička nielen zaujímavú chuť, ale aj množstvo zdravotných prínosov.
Mangostán
Mangostán, známy aj ako „kráľovná ovocia“, je exotické ovocie pochádzajúce z juhovýchodnej Ázie, ktoré je vyhľadávané pre svoju vynikajúcu chuť a výhody pre zdravie. Toto ovocie má hrubú, tmavofialovú šupku, ktorá obklopuje snehobielu dužinu rozdelenú do segmentov pripomínajúcich mandarínku. Chuť mangostánu je nezameniteľná – sladká, šťavnatá a mierne kyslá, často opisovaná ako kombinácia broskyne, ananásu a pomaranča. Mangostán je bohatý na vitamíny C a B, vlákninu, antioxidanty a xantóny, ktoré majú protizápalové a antioxidačné účinky.
Konzumuje sa najmä čerstvý, ale môže byť tiež súčasťou ovocných šalátov, džúsov, smoothies a dezertov. V tradičnej medicíne sa mangostán používa na liečbu rôznych zdravotných problémov, od tráviacich ťažkostí po zníženie zápalu a podporu imunitného systému. Mangostán je považovaný za luxusné ovocie a v mnohých krajinách je cenený pre svoju výnimočnú chuť a priaznivé účinky na zdravie.
Kiwano (African Horned Cucumber)
Kiwano, tiež známe ako africká rohatá uhorka, je jedinečné exotické ovocie pochádzajúce z Afriky, ktoré vás okamžite upúta svojím vzhľadom. Toto ovocie má jasne oranžovú šupku pokrytú malými, ostrými výstupkami, ktoré pripomínajú rohy. Po rozkrojení sa odhalí zelená, želatínová dužina plná malých semienok. Chuť kiwana je osviežujúca a mierne kyslá, kombinujúca tóny banánu, citrónu a uhorky. Kiwano je bohaté na vitamíny A a C, železo, horčík a antioxidanty, čo z neho robí nielen chutné, ale aj zdravé ovocie.
Ako sa je Kiwano? Konzumuje sa najčastejšie čerstvé, pričom sa dužina vyberá lyžičkou priamo zo šupky, alebo sa pridáva do smoothies, ovocných šalátov a dezertov. Okrem kulinárskeho využitia sa kiwano často používa ako dekorácia pre jeho exotický a atraktívny vzhľad. V niektorých kultúrach sa mu pripisujú aj liečivé účinky, ako je podpora trávenia a zlepšenie hydratácie. Kiwano je fascinujúce ovocie, ktoré prináša do jedálnička nielen nevšedný vzhľad a chuť, ale aj množstvo výživových pozitív.
Ramónový plod
Ramónový plod, známy aj ako „breadnut“ alebo „Maya nut“, je exotické ovocie pochádzajúce z tropických lesov Strednej Ameriky. Tento plod rastie na strome Brosimum alicastrum a bol základnou potravinou pre starovekých Mayov. Ramónový plod je oválny, má tvrdú šupku a obsahuje jedlé semená, ktoré sú bohaté na bielkoviny, vlákninu, vápnik, draslík a antioxidanty. Chuť ramónového plodu je jemná a pripomína kombináciu gaštanov a zemiakov.
Semená ramónového plodu sa najčastejšie sušia a melú na múku, ktorá sa používa na pečenie chleba, koláčov a na prípravu kaší a nápojov. Táto múka je bezlepková a bohatá na živiny, čo ju robí vhodnou pre ľudí s celiakiou a pre tých, ktorí hľadajú zdravé alternatívy k tradičným obilninám. Ramónový plod sa tiež môže variť a konzumovať ako zelenina, pridávať do polievok a dusených jedál.
Okrem kulinárskeho využitia má ramónový plod aj ekologický význam, pretože stromy Brosimum alicastrum prispievajú k udržiavaniu biodiverzity a poskytujú potravu pre rôzne druhy divokých zvierat. V posledných rokoch sa záujem o ramónový plod obnovil vďaka jeho výživovým hodnotám a potenciálu prispieť k potravinovej bezpečnosti.
Hala fruit
Hala fruit, tiež známe ako Pandanus fruit, je fascinujúce exotické ovocie pochádzajúce z tichomorských ostrovov a častí juhovýchodnej Ázie. Toto ovocie rastie na strome pandanus a je rozpoznateľné svojím nezvyčajným vzhľadom – je zložené z mnohých segmentov nazývaných kľúče, ktoré tvoria veľký, guľatý plod s jasne oranžovou až červenou farbou. Každý segment obsahuje jedlú dužinu, ktorá má sladkastú chuť pripomínajúcu kombináciu ananásu a jackfruitu, so štipkou kokosu. Hala fruit je bohaté na vitamíny A a C, vlákninu a rôzne antioxidanty, ktoré podporujú zdravie očí, pokožky a imunitného systému.
Hala fruit sa často konzumuje čerstvé, ale môže sa tiež sušiť alebo variť a pridávať do tradičných pokrmov, ako sú polievky, kari a dezerty. Okrem toho sa z hala fruit vyrábajú rôzne produkty, ako sú džúsy, sirupy a sladkosti. V miestnych kultúrach sa tento plod používa aj na liečebné účely, vrátane liečby zápalov a zlepšenia trávenia.
Monstera Deliciosa
Monstera Deliciosa, známa aj ako „rastlina švajčiarsky syr“, je exotické ovocie pôvodom z tropických oblastí Strednej Ameriky. Toto ovocie je nezvyčajné nielen svojím vzhľadom, ale aj svojím rastom. Keď dozrie, jeho zelené, hadovité plody pokryté šesťuholníkovými šupinkami odhaľujú jedlú, krémovú dužinu. Chuť Monstera Deliciosa je nezameniteľná, kombinujúca tóny banánu, ananásu a mango, čo z neho robí skutočnú delikatesu. Ovocie je bohaté na vitamíny C a B6, draslík a vlákninu, čo prispieva k celkovému zdraviu a podpore imunitného systému.
Je dôležité konzumovať Monstera Deliciosa až po úplnom dozretí, pretože nezrelé plody obsahujú kryštály šťaveľanu vápenatého, ktoré môžu dráždiť ústa a hrdlo. Zrelé plody sa najčastejšie konzumujú čerstvé, ale môžu sa tiež pridávať do ovocných šalátov, dezertov, smoothies alebo používať na prípravu džemov a želé. Monstera Deliciosa je nielen chuťovo zaujímavá, ale aj vizuálne atraktívna, často sa používa ako dekoratívny prvok v tropických záhradách a interiéroch.
Akébia
Akébia päťpočetná, známa aj ako čokoládová vínna réva, je exotické ovocie pochádzajúce z východnej Ázie, konkrétne z oblastí Japonska, Číny a Kórey. Toto ovocie rastie na liáne a je známe svojimi podlhovastými, fialovými až hnedými plodmi, ktoré sa pri dozretí otvárajú a odhaľujú sladkú, želatínovú dužinu plnú malých čiernych semienok. Chuť akébie je jemná a sladká, pripomínajúca kombináciu melónu a marakuje.
Akébia je bohatá na vitamíny C a K, vlákninu a rôzne antioxidanty. Konzumuje sa najčastejšie čerstvá, pričom dužina sa vyberá lyžičkou priamo z otvoreného plodu. Okrem čerstvej konzumácie sa akébia využíva aj v kuchyni na prípravu rôznych dezertov, džemov a želé. V Japonsku sa nezrelé plody a mladé výhonky akébie často používajú v tradičných pokrmoch, ako sú tempura a rôzne druhy šalátov.
Listy a kôra akébie majú tiež liečivé vlastnosti a v tradičnej čínskej medicíne sa používajú na liečbu rôznych zdravotných problémov, vrátane zápalov, bolesti a podporu trávenia. Liana akébie je obľúbená aj ako okrasná rastlina v záhradách, vďaka svojim atraktívnym plodom a voňavým kvetom.
Salak
Salak, tiež známy ako hadie ovocie, je exotické ovocie pochádzajúce z Indonézie, konkrétne z ostrovov Jáva a Sumatra. Toto ovocie je nezameniteľné svojou hnedou, šupinatou šupkou pripomínajúcou hadiu kožu, ktorá ukrýva šťavnatú, krehkú dužinu. Salak má hruškovitý tvar a jeho dužina je rozdelená na niekoľko segmentov, ktoré sú sladké, kyslasté a veľmi aromatické. Chuť salaku je často opisovaná ako kombinácia ananásu, jablka a banánu.
Salak je bohatý na vitamíny C a B, draslík, železo a vlákninu. Konzumuje sa najčastejšie čerstvý, pričom sa šupka opatrne odstráni a dužina sa konzumuje priamo. Salak je tiež obľúbený v miestnej kuchyni, kde sa pridáva do rôznych dezertov, šalátov a džemov. V Indonézii sa z neho pripravujú aj tradičné sladkosti a sirupy.
Okrem svojej lahodnej chuti má salak aj množstvo pozitívnych účinkov na zdravie. Podporuje trávenie, posilňuje imunitný systém a vďaka vysokému obsahu antioxidantov prispieva k ochrane buniek pred poškodením. V niektorých oblastiach sa salak používa aj na výrobu tradičného vína a octu.
Miracle fruit
Miraclefruit, známe aj ako „zázračné ovocie“ (Synsepalum dulcificum), je jedinečné exotické ovocie pochádzajúce z tropickej západnej Afriky. Toto malé, červené bobuľové ovocie má schopnosť dočasne zmeniť vnímanie chuti – po jeho konzumácii sa kyslé a horké jedlá javia ako sladké. Tento fascinujúci efekt je spôsobený látkou zvanou mirakulín, ktorá sa viaže na chuťové receptory a mení ich reakciu na kyseliny. Efekt vydrží približne hodinu po konzumácii ovocia.
Miraclefruit je bohaté na vitamíny C a A, vlákninu a antioxidanty. Konzumuje sa najčastejšie čerstvé, pričom stačí jednu bobuľu pomaly prežúvať a nechať pôsobiť na chuťové poháriky. Po konzumácii miraclefruitu môžu potraviny ako citróny, limetky alebo ocot chutiť prekvapivo sladko, čo z neho robí obľúbenú atrakciu na rôznych gurmánskych podujatiach a ochutnávkach.
Miraclefruit má potenciál aj v medicínskych a dietetických aplikáciách. Môže byť užitočné pre ľudí, ktorí potrebujú obmedziť príjem cukru, ale nechcú sa vzdať sladkej chuti, ako napríklad diabetici alebo osoby na diéte. V tradičnej africkej medicíne sa miraclefruit používa na zlepšenie chuti jedla a podporu chuti do jedla u ľudí trpiacich na rôzne ochorenia.
Cherimoya
Cherimoya, tiež známa ako „čerimoja“ alebo „cukrové jablko“, je exotické ovocie pochádzajúce z Andských oblastí Južnej Ameriky, konkrétne z Peru, Ekvádoru a Kolumbie. Toto ovocie má zelenú, šupinatú šupku a krémovú, bielu dužinu plnú čiernych semien. Chuť cherimoye je výnimočná a často opisovaná ako zmes banánu, ananásu, jahôd a papáje, čo z nej robí jedno z najchutnejších tropických ovocí na svete.
Cherimoya je bohatá na vitamíny C a B6, draslík, horčík a vlákninu. Konzumuje sa najčastejšie čerstvá – stačí ju rozkrojiť a lyžičkou vyberať sladkú dužinu. Je ideálna do ovocných šalátov, smoothies, dezertov alebo len tak samotná ako osviežujúca pochúťka. V Peru a Ekvádore sa cherimoya tradične používa aj na prípravu zmrzliny a iných sladkých pochutín.
Okrem svojej lahodnej chuti podporuje trávenie, posilňuje imunitný systém a vďaka vysokému obsahu antioxidantov prispieva k ochrane buniek pred poškodením. Má tiež upokojujúce účinky a pomáha pri zmierňovaní stresu a úzkosti.
Jabuticaba
Jabuticaba, známa aj ako brazílska hroznová čerešňa, je jedinečné exotické ovocie pochádzajúce z Brazílie. Toto ovocie rastie priamo na kmeni a konároch stromu, čo vytvára vizuálne zaujímavý efekt, keď sú kmene pokryté malými, tmavofialovými bobuľami. Plody jabuticaby sú veľké približne ako hrozno a majú hladkú šupku, ktorá ukrýva šťavnatú, želatínovú dužinu s jemnou, sladkou a mierne kyslou chuťou.
Jabuticaba je bohatá na vitamíny C a E, antokyány, vlákninu a antioxidanty. Konzumuje sa najčastejšie čerstvá, ale môže sa tiež spracovávať na džemy, želé, víno a likéry. V Brazílii je veľmi populárna jabuticabová zmrzlina a rôzne sladkosti vyrobené z tohto ovocia.
Posilňuje imunitný systém a vďaka vysokému obsahu antioxidantov prispieva k ochrane buniek pred voľnými radikálmi. Tradične sa jabuticaba používa aj na liečbu respiračných problémov a zápalov.
Kešu jablko
Kešu jablko, známe aj ako „kešu plod“, je exotické ovocie pochádzajúce z Južnej Ameriky, najmä z Brazílie. Toto ovocie je súčasťou stromu kešu (Anacardium occidentale) a je nezvyčajné tým, že je to tzv. nepravý plod. Kešu jablko je oválny, žltý alebo červený plod, ktorý vyrastá pod skutočným plodom – tvrdým kešu orechom, ktorý je pripevnený na jeho vrchole. Dužina kešu jablka je šťavnatá, sladkokyslá a má osviežujúcu chuť pripomínajúcu zmes jablka, hrušky a citrusov.
Kešu jablko je bohaté na vitamín C, vlákninu, draslík a rôzne antioxidanty. Konzumuje sa najčastejšie čerstvé, ale tiež sa z neho pripravujú džúsy, kompóty, džemy a likéry. V Brazílii je obľúbený nápoj z kešu jablka známy ako „cajuína“, ktorý je nealkoholický a vyrába sa fermentáciou šťavy z kešu jabĺk. Kešu jablko sa používa aj na výrobu octu a alkoholických nápojov.
Cupuacu
Cupuacu (Theobroma grandiflorum) je exotické ovocie pochádzajúce z amazonského dažďového pralesa v Brazílii, ale rastie aj v Peru, Kolumbii a Bolívii. Tento plod je príbuzný kakaovníku a má hnedú, hrubú šupku, ktorá ukrýva mäkkú, krémovú dužinu. Cupuacu má výraznú vôňu a jeho chuť je často opisovaná ako zmes čokolády a ananásu s náznakmi banánu a hrušky.
Cupuacu je bohaté na vitamíny B1, B2, B3, A a C, minerály ako vápnik, selén a antioxidanty. Konzumuje sa najčastejšie čerstvé, ale z jeho dužiny sa tiež vyrábajú šťavy, smoothies, džemy, zmrzlina a čokoláda. Cupuacu maslo, získané zo semien, sa často používa v kozmetike na hydratáciu a výživu pokožky.
Podporuje imunitný systém, zlepšuje trávenie a prispieva k zdraviu pokožky a vlasov vďaka vysokému obsahu antioxidantov a esenciálnych mastných kyselín. Má tiež energizujúce účinky, vďaka čomu je obľúbené medzi športovcami a ľuďmi hľadajúcimi prírodný zdroj energie.
Čierna sapota
Čierna sapota (Diospyros digyna), tiež známa ako „čokoládové pudingové ovocie“, je exotické ovocie pôvodom z Mexika, Strednej Ameriky a Kolumbie. Tento plod je príbuzný s obyčajnou hurmikaki, ale vyniká svojou tmavou, takmer čiernou dužinou, ktorá má po dozretí konzistenciu a chuť podobnú čokoládovému pudingu. Šupka čiernej sapoty je zelená, tvrdá a po dozretí mierne zmäkne.
Čierna sapota je bohatá na vitamíny C a A, draslík a vlákninu. Konzumuje sa najčastejšie čerstvá – dužina sa vyberá lyžičkou priamo z rozkrojeného plodu. Čierna sapota je tiež populárna v dezertoch, smoothies, koláčoch a môže sa použiť ako zdravá náhrada čokoládového krému. Vďaka nízkemu obsahu tuku a kalórií je vhodná aj pre ľudí na diéte.
Podporuje imunitný systém, zlepšuje trávenie a prispieva k zdraviu očí a pokožky vďaka vysokému obsahu antioxidantov a vitamínu A. Čierna sapota má tiež upokojujúce účinky na nervový systém a môže pomôcť pri zvládaní stresu a úzkosti.
Ackee
Ackee (Blighia sapida) je exotické ovocie pochádzajúce z tropickej západnej Afriky, avšak dnes je najznámejšie ako národné ovocie Jamajky. Ackee je neodmysliteľnou súčasťou jamajskej kuchyne a je známe svojím nezvyčajným vzhľadom a kulinárskym využitím. Plody ackee sú hruškovitého tvaru, s jasne červenou až žltou šupkou, ktorá sa pri dozretí otvára a odhaľuje žlté dužinaté segmenty obklopujúce veľké, čierne semená.
Toto exotické ovocie je bohaté na esenciálne mastné kyseliny, vitamíny A a C, zinok a proteíny. V jamajskej kuchyni sa ackee najčastejšie konzumuje ako zelenina a je hlavnou zložkou tradičného jedla ackee a slané ryby (ackee and saltfish). Pred konzumáciou sa však musí ackee správne pripraviť, pretože nezrelé alebo nesprávne spracované plody môžu byť toxické kvôli prítomnosti hypoglycínu A a B, ktoré môžu spôsobiť zvracanie a iné závažné zdravotné problémy.
Ackee má jemnú, orechovú chuť a textúru, ktorá pripomína vajíčka, čo z neho robí obľúbenú ingredienciu v rôznych slaných jedlách. Vďaka vysokému obsahu zdravých tukov a nízkemu obsahu kalórií je ackee výživným doplnkom stravy.
Noni
Noni (Morinda citrifolia), známe tiež ako indická moruša, je exotické ovocie pochádzajúce z juhovýchodnej Ázie a Austrálie, no dnes sa pestuje aj v tichomorských ostrovoch, Karibiku a Strednej Amerike. Plody noni sú oválneho tvaru, zelené až žlté, s hrboľatou šupkou. Hoci má noni veľmi výraznú a pre mnohých nepríjemnú vôňu, podobnú zrelému syru, je cenené pre svoje účinky na zdravie.
Noni je bohaté na vitamíny C a E, vlákninu, draslík, a rôzne fytonutrienty ako xeronín, skopoletín a terpenoidy. Konzumuje sa najčastejšie vo forme šťavy, ktorá je známa svojimi údajnými liečivými vlastnosťami. Noni šťava sa používa ako tradičný liek na rôzne zdravotné problémy vrátane zápalov, infekcií, bolesti a tráviacich ťažkostí.
Noni má tiež množstvo antioxidantov, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom a prispievajú k celkovému zdraviu organizmu. V tradičnej polynézskej medicíne sa noni používa na zlepšenie imunitného systému, zvýšenie energie a zníženie únavy. Niektoré štúdie naznačujú, že noni môže mať protirakovinové účinky, hoci ďalší výskum je potrebný na potvrdenie týchto tvrdení.
Woodapple
Woodapple, známe aj ako drevené jablko (Limonia acidissima), je exotické ovocie pochádzajúce z južnej Ázie, konkrétne z Indie a Srí Lanky. Toto ovocie má tvrdú, drevnatú šupku, ktorá musí byť rozbitá, aby sa odhalila jeho lepkavá, hnedá dužina s výraznou, sladkokyslou chuťou pripomínajúcou tamarind a hrozienka.
Woodapple je bohaté na vitamíny A, B a C, železo, vápnik a vlákninu. Konzumuje sa najčastejšie čerstvé, pričom sa dužina vyberá lyžičkou priamo zo šupky. Z woodapple sa pripravujú aj šťavy, džemy, chutney, a tradičné nápoje ako „woodapple sherbet“ a „bel sherbet“ v Indii. V srílanskej kuchyni je woodapple základom pre chutné koláče a dezerty.
Podporuje trávenie, zlepšuje zdravie čriev a pomáha pri liečbe zápchy vďaka vysokému obsahu vlákniny. Antioxidanty obsiahnuté v woodapple pomáhajú v boji proti voľným radikálom, čím podporujú zdravie pokožky a imunitného systému. Tradične sa woodapple používa aj na liečbu respiračných problémov, infekcií a zápalov.
Buddhova ruka
Buddhova ruka (Citrus medica var. sarcodactylis) je exotické ovocie pochádzajúce z Ázie, konkrétne z Číny a Indie. Toto ovocie patrí do rodiny citrusov a je charakteristické svojím nezvyčajným tvarom, ktorý pripomína viacero prstov vychádzajúcich zo spoločného základu, čo dáva ovociu vzhľad otvorenej ruky. Šupka Buddhovy ruky je žltá, vráskavá a veľmi aromatická, pričom samotné ovocie obsahuje veľmi málo alebo vôbec žiadnu dužinu a šťavu.
Buddhova ruka je bohatá na vitamín C, vlákninu a antioxidanty. Nekonzumuje sa priamo ako iné ovocie, ale je veľmi cenená pre svoju kôru a arómu. Šupka sa často používa na prípravu kandizovaného ovocia, marmelád, likérov a na aromatizáciu dezertov. V kulinárskom svete je Buddhova ruka obľúbená aj na prípravu osviežujúcich čajov a koktailov, či ako prírodný vonný osviežovač.
Okrem svojho kulinárskeho využitia má Buddhova ruka aj množstvo tradičných liečivých aplikácií. V čínskej medicíne sa používa na zmiernenie bolesti, zlepšenie trávenia a liečbu respiračných problémov. Má tiež upokojujúce účinky, ktoré pomáhajú pri zmierňovaní stresu a úzkosti.
Tamarind
Tamarind (Tamarindus indica) je exotické ovocie pochádzajúce z tropických oblastí Afriky, ale dnes sa hojne pestuje aj v Indii, juhovýchodnej Ázii, Latinskej Amerike a Karibiku. Plody tamarindu sú dlhé, hnedé struky, ktoré obsahujú lepkavú, tmavohnedú dužinu a niekoľko tvrdých semien. Dužina tamarindu má výraznú sladkokyslú chuť, ktorá je základom mnohých tradičných jedál a nápojov.
Tamarind je bohatý na vitamíny B1, B2, B3 a C, horčík, draslík, železo a vlákninu. V kulinárskom svete sa tamarind používa na prípravu chutney, omáčok, marinád, polievok a dezertov. Je tiež obľúbenou prísadou v indických a thajských jedlách, kde sa využíva jeho jedinečná schopnosť zvýrazniť chute ostatných ingrediencií. Tamarindová šťava je osviežujúci nápoj, ktorý sa často konzumuje v teplých klimatických podmienkach.
Pomáha pri liečbe zápchy a znižuje zápaly. V tradičnej medicíne sa tamarind používa na zlepšenie kardiovaskulárneho zdravia, zníženie hladiny cholesterolu a reguláciu krvného tlaku. Vďaka vysokému obsahu antioxidantov prispieva tamarind k ochrane buniek pred poškodením voľnými radikálmi.
Langsat (Lansium parasiticum)
Langsat, známy aj ako lanzones, je exotické ovocie pochádzajúce z juhovýchodnej Ázie, najmä z krajín ako Thajsko, Malajzia, Indonézia a Filipíny. Toto malé, guľaté ovocie je známe svojou tenkou, žltou až svetlohnedou šupkou, ktorá obklopuje šťavnatú, priesvitnú dužinu rozdelenú do niekoľkých segmentov.
Langsat má osviežujúcu sladkokyslú chuť, ktorá pripomína kombináciu hrozna a grapefruitu. Je bohatý na vitamíny A, B a C, železo, fosfor a antioxidanty. Vďaka svojmu nízkemu obsahu kalórií a vysokému obsahu vlákniny je ideálnym ovocím pre zdravý životný štýl.
Konzumácia langsatu je jednoduchá – stačí jemne stlačiť šupku, ktorá praskne a odhalí sladkú dužinu. Langsat sa najčastejšie konzumuje čerstvý, ale je tiež obľúbenou ingredienciou v rôznych ovocných šalátoch a dezertoch. V niektorých ázijských krajinách sa z langsatu vyrábajú aj džemy a želé.
Okrem kulinárskeho využitia má langsat aj množstvo ochranných účinkov na zdravie. Pomáha zlepšovať trávenie, posilňuje imunitný systém a vďaka vysokému obsahu antioxidantov prispieva k ochrane buniek pred poškodením. Tradične sa používajú aj listy a kôra stromu langsat na liečebné účely, vrátane liečby malárie a hnačky.
Sapodilla
Sapodilla (Manilkara zapota), známa aj ako čikula alebo naseberry, je exotické ovocie pochádzajúce z Mexika, Strednej Ameriky a Karibiku. Toto ovocie je oválneho tvaru, s hnedou, drsnou šupkou a sladkou, šťavnatou dužinou, ktorá má farbu od svetlohnedej po tmavo hnedú. Chuť sapodilly je často opisovaná ako kombinácia hrušky, hnedého cukru a medu.
Sapodilla je bohatá na vitamíny A a C, vlákninu, draslík a železo. Konzumuje sa najčastejšie čerstvá, pričom sa šupka odstráni a dužina sa vyberá lyžičkou alebo krája na plátky. Sapodilla je tiež obľúbenou prísadou do rôznych dezertov, smoothies a džúsov. V Mexiku sa sapodilla používa na prípravu tradičných sladkostí a nápojov.
Chompu (Rose Apple)
Chompu, tiež známe ako ružové jablko (Syzygium samarangense), je exotické ovocie pochádzajúce z juhovýchodnej Ázie, konkrétne z oblastí ako Thajsko, Malajzia, Indonézia a Filipíny. Toto ovocie má hruškovitý tvar a jemnú, lesklú šupku, ktorá môže mať farbu od svetloružovej po tmavočervenú alebo dokonca zelenú. Dužina chompu je biela, chrumkavá a šťavnatá, s osviežujúcou chuťou pripomínajúcou zmes jablka a melónu s jemným náznakom ružovej arómy.
Chompu je bohaté na vitamíny A a C, vlákninu, draslík a antioxidanty. Konzumuje sa najčastejšie čerstvé, ako osviežujúce ovocie, ktoré sa ľahko krája a neobsahuje tvrdé semienka. V juhovýchodnej Ázii je chompu obľúbenou súčasťou ovocných šalátov, dezertov a nápojov. V niektorých krajinách sa používa aj na prípravu tradičných sladkých jedál a kompótov.
Okrem svojej lahodnej chuti podporuje hydratáciu tela, zlepšuje trávenie a prispieva k zdraviu pokožky vďaka vysokému obsahu vitamínov a antioxidantov. Chompu má nízky obsah kalórií a je ideálnym ovocím pre tých, ktorí hľadajú zdravú a osviežujúcu pochúťku.
Lucuma
Lucuma (Pouteria lucuma) je exotické ovocie pochádzajúce z Peru a Ekvádoru, kde je často označované ako „zlato Inkov“. Toto ovocie má zelenú alebo žltohnedú šupku a mäkkú, oranžovú dužinu s výraznou, sladkou chuťou pripomínajúcou javorový sirup, sladké zemiaky a karamel. Jeho textúra je suchšia a trochu múčna, podobne ako u avokáda.
Lucuma je bohatá na beta-karotén, železo, zinok, vápnik, vitamíny B1, B2 a B3, a vlákninu. Konzumuje sa najčastejšie vo forme prášku, ktorý sa získava sušením a mletím dužiny. Tento prášok sa potom pridáva do smoothies, zmrzliny, pečiva, pudingov a rôznych dezertov. Vďaka svojej prirodzenej sladkosti je lucuma ideálnym prírodným sladidlom a zdravou alternatívou k rafinovanému cukru.
Podporuje zdravie očí a pokožky vďaka vysokému obsahu beta-karoténu, zlepšuje trávenie vďaka vláknine a prispieva k stabilizácii hladiny cukru v krvi. Antioxidanty obsiahnuté v lucume pomáhajú bojovať proti voľným radikálom a podporujú celkové zdravie organizmu.
Soursop (Graviola)
Soursop, známe aj ako graviola (Annona muricata), je exotické ovocie pochádzajúce z tropických oblastí Strednej a Južnej Ameriky, najmä z Amazonie. Toto ovocie má veľkú, oválnu až srdcovitú formu s tmavozelenou šupkou pokrytou jemnými tŕňmi. Dužina soursopu je biela, mäkká a šťavnatá, plná veľkých čiernych semien. Chuť soursopu je veľmi výrazná, sladkokyslá, často opisovaná ako kombinácia jahôd a ananásu s náznakom citrusov.
Soursop je bohatý na vitamíny C a B, draslík, horčík, vlákninu a antioxidanty. Konzumuje sa najčastejšie čerstvý, pričom sa dužina vyberá lyžičkou priamo z plodu. Soursop je tiež obľúbenou ingredienciou v šťavách, smoothies, zmrzlinách, sorbetoch a dezertoch. V niektorých krajinách sa používa aj na prípravu čajov a tradičných liečiv.
Vysoký obsah vitamínu C posilňuje imunitný systém, zatiaľ čo vláknina podporuje trávenie. Antioxidanty v soursopu pomáhajú bojovať proti voľným radikálom a prispievajú k ochrane buniek. Tradične sa soursop používa aj na zmiernenie bolesti, zníženie zápalov a podporu zdravia srdca.
Finger Lime
Finger Lime (Citrus australasica), známy aj ako „kaviárová limetka“, je exotické ovocie pochádzajúce z dažďových pralesov Austrálie. Toto ovocie je malé, podlhovasté a má tenkú, drsnú šupku, ktorá môže byť zelenej, žltej, červenej alebo dokonca čiernej farby. Vnútro finger lime je plné malých, okrúhlych, šťavnatých perličiek, ktoré svojím vzhľadom pripomínajú kaviár. Tieto perličky majú intenzívnu citrusovú chuť s náznakmi limetky a grapefruitu.
Finger lime je bohatý na vitamín C, vitamín E, kyselinu listovú a antioxidanty. Konzumuje sa najčastejšie čerstvý, pričom sa perličky vyberajú lyžičkou priamo z ovocia. Finger lime sa často používa ako luxusná ozdoba na jedlá a nápoje, vrátane morských plodov, šalátov, dezertov a koktailov. Jeho jedinečná textúra a chuť dodávajú jedlám elegantný a exotický nádych.
Vitamín C posilňuje imunitný systém, zatiaľ čo antioxidanty pomáhajú chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Kyselina listová je dôležitá pre zdravie srdca a správny vývoj buniek, a vitamín E podporuje zdravie pokožky a vlasov.