13 Vedecky podložených účinkov kávy na naše zdravie

Káva je jedným z najpopulárnejších nápojov na svete.

Vďaka vysokej hladine antioxidantov a prospešných živín sa môže považovať aj za celkom zdravý nápoj.

Štúdie ukazujú, že osoby, ktoré pijú kávu, majú oveľa nižšie riziko niekoľkých závažných chorôb.

Prejdite si s nami 13 pozitívnych účinkov kávy na naše zdravie.

šálka kávy

1. Môže zvýšiť úroveň vašej energie a zbystriť vašu pozornosť

Káva nám môže pomôcť, aby sme sa cítili menej unavení a pocítili prílev energie. (1, 2)

Je to preto, že obsahuje stimulant nazývaný kofeín- najbežnejšiu konzumovanú psychoaktívnu látku na svete. (3)

Po vypití kávy sa kofeín vstrebáva do krvného obehu, odkiaľ putuje do nášho mozgu. (4)

V mozgu kofeín zablokuje inhibičný neurotransmiter adenozín.

Ak príde k tejto situácii, zvyšuje sa množstvo ďalších neurotransmiterov, ako je norepinefrín a dopamín, čo vedie k zvýšenej aktivite neurónov. (5, 6)

Mnoho kontrolovaných štúdií vykonaných na ľuďoch ukazuje, že káva zlepšuje rôzne aspekty funkcie mozgu – vrátane pamäti, nálady, stavu bdelosti, úrovne energie, reakčných časov a celkovej mentálnej funkcie. (7, 8, 9)

Zhrnutie:

Kofeín blokuje vo vašom mozgu inhibičný neurotransmiter, ktorý spôsobuje stimulačný účinok. Dôsledkom je zlepšenie hladiny energie, nálady a rôznych aspektov funkcie mozgu.

2. Káva môže pomôcť so spaľovaním tukov

Kofeín sa nachádza takmer v každom komerčnom výživovom doplnku na spaľovanie tukov  – pre dobrý dôvod. Je to jedna z mála prírodných látok, ktorá dokáže spaľovať tuky.

Niekoľko realizovaných štúdií dokázalo, že kofeín môže zvýšiť výkonnosť metabolizmu o 3–11%. (10, 11)

Iné štúdie naznačujú, že kofeín môže špecificky zvýšiť spaľovanie tukov až o 10% u obéznych jedincov a o 29% u štíhlych ľudí. (12)

Je však možné, že tieto účinky u dlhodobých konzumentov kávy postupne zmiznú.

Zhrnutie:

Niekoľko štúdií ukazuje, že kofeín môže zvýšiť spaľovanie tukov a zvýšiť rýchlosť metabolizmu.

3. Môže rapídne zlepšiť fyzickú výkonnosť

káva a fyzický výkon

Kofeín stimuluje váš nervový systém a signalizuje tukovým bunkám, aby rozkladali telesný tuk. (13, 14)

Ale tiež zvyšuje hladiny epinefrínu (adrenalínu) v krvi. (15, 16)

Jedná sa o hormón pudu sebazáchovy, ktorý pripravuje vaše telo na intenzívnu fyzickú námahu.

Kofeín odbúrava telesný tuk a uvoľňuje mastné kyseliny, ktoré slúžia telu ako palivo. (17, 18)

Vzhľadom na tieto účinky nie je prekvapujúce, že kofeín môže zvýšiť fyzickú výkonnosť v priemere o 11 – 12%. (19, 20)

Preto má zmysel dať si silnú šálku kávy asi pol hodiny predtým, ako pôjdete do fitka.

Zhrnutie:

Kofeín môže zvýšiť hladiny adrenalínu a uvoľňovať mastné kyseliny z tukových tkanív, čo vedie tiež k významnému zlepšeniu fyzického výkonu.

4. Obsahuje základné živiny

Mnohé zo živín obsiahnutých v kávových zrnách sa dostanú do hotovej uvarenej šálky čerstvej kávy.

Jedna šálka kávy obsahuje (21):

  • Riboflavín (vitamín B2): 11% odporúčanej dennej dávky (ODD).
  • Kyselina pantoténová (vitamín B5): 6% ODD.
  • Mangán a draslík: 3% ODD.
  • Magnézium a niacín (vitamín B3): 2% ODD.

Aj keď sa tieto čísla nemusia zdať ako markantné, väčšina ľudí si dopraje niekoľko šálok denne – čo umožňuje postupne pokryť väčšinu denných dávok.

Zhrnutie:

Káva obsahuje niekoľko dôležitých živín vrátane riboflavínu, kyseliny pantoténovej, mangánu, draslíka, horčíka a niacínu.

5. Káva môže znížiť riziko výskytu cukrovky 2. typu

Diabetes (Cukrovka) 2. typu je hlavným zdravotným problémom, ktorý v súčasnosti postihuje milióny ľudí na celom svete.

Vyznačuje sa zvýšenými hladinami cukru v krvi, ktoré sú spôsobené inzulínovou rezistenciou alebo zníženou schopnosťou vylučovať inzulín.

Z určitého dôvodu majú kávičkári výrazne znížené riziko cukrovky 2. typu.

Štúdie dokázali, že ľudia, ktorí pijú najviac kávy, majú o 23 až 50% nižšie riziko vzniku tejto choroby. Jedna štúdia preukázala dokonca zníženie až o 67%. (22, 23, 24, 25, 26)

Podľa rozsiahleho prehľadu z 18 štúdií s celkovou účasťou 457 922 ľudí, bola každá šálka kávy denne spojená so 7% zníženým rizikom cukrovky 2. typu. (27)

Zhrnutie:

Niekoľko pozorovacích štúdií ukazuje, že osoby, ktoré pijú kávu, majú oveľa nižšie riziko cukrovky typu 2, čo je vážna diagnóza, ktorá postihuje milióny ľudí na celom svete.

6. Môže vás ochrániť pred Alzheimerovou chorobou a demenciou

Alzheimerova choroba je najbežnejším neurodegeneratívnym ochorením a hlavnou príčinou demencie celosvetovo.

Táto diagnóza sa zvyčajne týka ľudí starších ako 65 rokov a neexistuje na ňu žiadny známy liek.

Existuje však niekoľko vecí, ktoré vás môžu ochrániť a zabrániť výskytu choroby.

Tieto zahŕňajú obvyklé odporúčanie, ako je zdravo jesť a cvičiť, ale pitie kávy môže byť tiež neuveriteľne efektívne podobne ako konzumácia cesnaku.

Niekoľko štúdií dokazuje, že konzumenti kávy majú až o 65% nižšie riziko vzniku Alzheimerovej choroby. (28, 29)

Zhrnutie:

Tí z nás, ktorí si doprajú šálku kávy, majú oveľa nižšie riziko vzniku Alzheimerovej choroby, ktorá je celosvetovo hlavnou príčinou demencie.

7. Káva môže znížiť riziko Parkinsonovej choroby

Parkinsonova choroba je druhým najbežnejším neurodegeneratívnym ochorením, hneď za Alzheimerovou chorobou.

Je spôsobená zánikom neurónov v našom mozgu, ktoré produkujú dopamín.

Rovnako ako v prípade Alzheimerovej choroby neexistuje žiadny známy liek, čo spôsobuje, že je oveľa dôležitejšie zamerať sa práve  na prevenciu.

Štúdie ukazujú, že osoby, ktoré pijú kávu, majú oveľa nižšie riziko Parkinsonovej choroby, riziko je znížené v rozpätí od 32 do 60%. (30, 31, 32, 33)

V tomto prípade hrá dôležitú úlohu samotný kofeín, pretože ľudia, ktorí pijú bezkofeínovú kávu, nemajú nižšie riziko vzniku Parkinsonovej choroby. (34)

Zhrnutie:

Tí, ktorí si doprajú šálku kávy, majú o 60% nižšie riziko vzniku Parkinsonovej choroby, druhej najbežnejšej neurodegeneratívnej poruchy.

8. Môže ochrániť vašu pečeň

Naša pečeň je úžasný orgán, ktorý vykonáva stovky dôležitých funkcií.

Pečeň postihuje predovšetkým niekoľko bežných chorôb, vrátane hepatitídy, tukovatenia pečene a mnohých ďalších.

Mnohé z týchto stavov môžu viesť k cirhóze, pri ktorej je naša pečeň do značnej miery nahradená zjazveným tkanivom.

Je zaujímavé, že káva môže chrániť pred cirhózou – ľudia, ktorí pijú 4 šálky denne alebo viac, majú až o 80% nižšie riziko. (35, 36, 37)

Zhrnutie:

Milovníci kávy majú oveľa nižšie riziko cirhózy, ktorá môže byť spôsobená niekoľkými chorobami, ktoré vplývajú na pečeň.

9. Káva dokáže bojovať proti depresii a urobiť vás šťastnejšími

káva s úsmevom

Depresia je vážna duševná porucha, ktorá spôsobuje výrazne zníženú kvalitu života.

Je bežné, že asi 4,1% ľudí v USA v súčasnosti spĺňa kritériá klinickej depresie. Na Slovensku sa na depresiu lieči okolo 2 % populácie. Ľudí, ktorí majú jej príznaky, je však v spoločnosti niekoľkonásobne viac, postihuje 10 až 20 % z nás. (38)

V harvardskej štúdii, uverejnenej v roku 2011, mali ženy, ktoré pili 4 alebo viac šálok kávy denne, o 20% nižšie riziko depresie. (39)

Ďalšia štúdia s 208 424 jednotlivcami zistila, že u tých, ktorí pili 4 a viac šálok denne, bola pravdepodobnosť samovraždy nižšia až o 53%. (40)

Zhrnutie:

Zdá sa, že káva znižuje riziko vzniku depresie a môže dramaticky znížiť riziko samovraždy.

10. Káva môže znížiť riziko určitých typov rakoviny

Rakovina je jednou z hlavných príčin úmrtí na svete. Vyznačuje sa nekontrolovaným rastom buniek v našom tele.

Zdá sa, že káva chráni pred dvoma druhmi rakoviny: rakovinou pečene a hrubého čreva a konečníka.

Rakovina pečene je treťou hlavnou príčinou úmrtia na rakovinu na svete, zatiaľ čo rakovina hrubého čreva a konečníka je na štvrtom mieste. (41)

Štúdie ukazujú, že ľudia, ktorí pijú kávu, majú až o 40% nižšie riziko rakoviny pečene. (4243)

Podobne aj jedna štúdia so 489 706 ľuďmi zistila, že tí, ktorí pili 4-5 šálok kávy denne, mali o 16% nižšie riziko rakoviny hrubého čreva a konečníka. (44)

Zhrnutie:

Rakovina pečene a hrubého čreva a konečníka sú treťou a štvrtou hlavnou príčinou úmrtí na rakovinu na celom svete. Milovníci kávy majú nižšie riziko oboch druhov rakoviny.

11. Nespôsobuje choroby srdca a môže znížiť riziko infarktu

Často sa tvrdí, že kofeín môže zvyšovať krvný tlak.

Je to pravda, ale nárast je iba o 3–4 mm/Hg – ide o slabý účinok a zvyčajne sa stráca, ak pravidelne pijete kávu. (45, 46)

U niektorých ľudí však môže pretrvávať, takže nezabudnite na tento fakt, ak máte zvýšený krvný tlak. (47, 48)

Štúdie však nepodporujú myšlienku, že káva zvyšuje riziko srdcových chorôb. (49, 50)

Naopak, existujú dôkazy, že ženy, ktoré pijú kávu, majú riziko menšie (51).

Niektoré štúdie tiež ukazujú, že konzumenti kávy majú o 20% nižšie riziko mozgovej príhody. (52, 53)

Zhrnutie:

Káva môže spôsobiť mierne zvýšenie krvného tlaku, ktoré sa ale s postupom času obvykle stráca . Konzumenti kávy nemajú zvýšené riziko srdcových chorôb a majú mierne nižšie riziko mozgovej príhody.

12. Vďaka káve môžete žiť dlhšie

Vzhľadom na to, že osoby, ktoré pijú kávu, majú menšiu pravdepodobnosť vzniku mnohých chorôb, je evidentné, že káva vám môže pomôcť žiť dlhšie.

Niekoľko pozorovacích štúdií naznačuje, že konzumenti kávy majú nižšie riziko úmrtia.

V dvoch veľmi rozsiahlych štúdiách bolo pitie kávy spojené s 20% zníženým rizikom úmrtia u mužov a 26% zníženým rizikom úmrtia u žien vo veku nad 18–24 rokov. (54)

Tento účinok sa javí obzvlášť markantne u ľudí s cukrovkou 2. typu. V jednej 20-ročnej štúdii mali pacienti s cukrovkou, ktorí pili kávu, o 30% nižšie riziko úmrtia (55).

Zhrnutie:

Niekoľko štúdií ukazuje, že konzumenti kávy žijú dlhšie a majú nižšie riziko predčasnej smrti.

13. Je najväčším zdrojom antioxidantov v západnej strave

Pre ľudí, ktorí konzumujú štandardnú tzv. západnú stravu, môže byť káva jedným z najzdravších aspektov stravovania.

Je to preto, že káva má vysoký obsah antioxidantov. Štúdie ukazujú, že veľa ľudí získava viac antioxidantov z kávy ako z ovocia a zeleniny. (56, 57, 58)

Káva môže byť v skutočnosti jedným z najzdravších nápojov na našej planéte.

Zhrnutie:

Káva je bohatá na silné antioxidanty a veľa ľudí získava viac antioxidantov z kávy ako z ovocia a zeleniny.

Káva je celosvetovo veľmi populárny nápoj, ktorý sa môže pochváliť množstvom pozitívnych zdravotných benefitov.

Vaša denná šálka kávy vám môže nielen pomôcť cítiť viac energie, spaľovať tuky a zlepšovať fyzickú výkonnosť, ale môže tiež znižovať riziko niekoľkých chorôb, ako je cukrovka 2. typu, rakovina a Alzheimerovu a Parkinsonovu chorobu.

Káva môže dokonca predĺžiť vek.

Ak máte radi jej chuť a tolerujete obsah kofeínu, neváhajte vychutnať si denne jednu šálku alebo viac.

Upravené a doplnené redakciou. Zdroj Healthline.com

Páčil sa ti článok? Sleduj nás na FB: